Много заведения фалирали заради забраната за пушене

Много заведения фалирали заради забраната за пушене
A A+ A++ A

Не трябва да се създават закони, които не могат да се контролират. Това каза Димитър Манолов от структурата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БАХРА) във Велико Търново на среща с депутати от Коалиция за България, предаде агенция „Фокус“. Срещата е по повод наредбата за тютюнопушене на обществени места. Според Манолов много заведения са фалирали вследствие на забраната. Според представителите на бизнеса законът не работи, контролът по него е занижен до минимум.

Атанас Димитров от структурата на БАХРА в София заяви, че последицата от забраната за тютюнопушенето беше потресаваща за голяма част от бизнеса. „Някои затвориха, други чакат лятото. Причината не е изцяло в забраната за тютюнопушенето. Но в период на рецесия и икономическа криза работещи стопански субекти не бива да бъдат ограничавани. До 70% спад в оборотите регистрираха някои заведения заради налагане на забраната за тютюнопушенето. Насилствените мерки никъде не са довели до положителни заведения. Стотици хиляди работни места са загубени вследствие на забраната“, заяви Димитров.

Иван Михалев от Стара Загора предложи в заведенията, в които се продава храна, да има зала за непушачи, но всеки собственик на заведение сам да определя на каква площ да е това. Има случаи, в които залата за непушачи стои празна, заяви Михалев.

„Не бива да се променят закони всяка година. Законът е, за да изпълнява функциите си в дълъг период от време. Но явно някъде сме допуснали грешки“, заяви депутатът от Коалиция за България Спас Панчев. „Аз не съм пушач, но сме съпричастни към бизнеса. Бизнесът счита, че има отлив от заведенията вследствие на забраната за тютюнопушене“, посочи депутатът.

#заведения #пушачи #забрана #БСП #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници