Десетки излязоха на протест в столицата срещу ГМО храните

Десетки излязоха на протест в столицата срещу ГМО храните
Десетки излязоха на протест в София срещу ГМО-продуктите. Снимка: АП
A A+ A++ A

Десетки излязоха на протест в столицата срещу ГМО храните, който бе организиран в социалната мрежа "Фейсбук".

Протестното шествие в събота започна от площад "Независимост" в София и се отправи първо към Министерството на околната среда и водите, а след това и към Министерството на земеделието и храните, двете институции в България, които трябва да контролират произвеждането и разпространението на ГМО, съобщи БГНЕС.

Стачката е международна и е насочена срещу американския ГМО производител "Монсанто".

Много от протестиращите в София носеха със себе си различни искания към управляващите като "Етикетите да казват, ако съдържа ГМО", "Чиста храна = здрави деца". Имаше дори и призив към американския президент Барак Обама : "Obama stop GMO!".

През януари 2013 година Европейската комисия реши да замрази процеса с разрешенията за отглеждане на генно модифицирани организми в рамките на Евросъюза до края на своя мандат през 2014 година и да преговаря по въпроса със страните членки.

В края на март 2013 година Барак Обама подписа законопроект, според който селскостопанските гиганти, които се занимават с генетично модифицирани организми (ГМО) и генно построени семена, са получили зелена светлина да продължат засаждането и продаването на изкуствени култури.

#ГМО #протест #София #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници