Една година от земетресението в Перник

Една година от земетресението в Перник
И до днес стоят последиците от силните трусове в Перник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 22 май се навършва една година от мощното земетресение в района на Перник, от което пострадаха хиляди домове, а много хора останаха без покрив.

На 22 май 2012 година земята се разтресе в 2.58 часа в Пернишкия регион.

Първият и най-силен трус бе с епицентър на границата на землищата на селата Мещица и Витановци, на 5 kм северозападно от центъра на град Перник.

Началните информации бяха за земетресение с магнитуд 5,8 - 6,0, но по-късно тези стойности са коригирани от Геологическия топографски институт на САЩ и Европейския сеизмологичен център на 5,6.

Хората чули страшен тътен, след което земята се разлюляла в продължение на няколко минути. Последвали вторични трусове с магнитуд 4,7 и няколко от 4,5 по скалата на Рихтер. А по-слабите вторични земетресения продължиха с месеци.

Една от охладителните кули на ТЕЦ „Република“ бе разрушена наполовина, централата временно спря подаването на топла вода.

Няколко десетки души потърсиха помощ в болница в Перник с рани от счупени стъкла, а двама души с инсулт. В София оплакванията са предимно от хора с хипертония.

Няма  жертви, само една жена е починала от инфаркт, вероятно вследствие на уплахата.

Социално слабите, пострадали при земетресението, получиха еднократни помощи в размер на 325 лева.

Политиците се изредиха да посещават най-пострадалите райони в Пернишко, като обещаваха на хората помощ, за да възстановят домовете си.

Бяха отпуснати пари само за най-пострадалите, чиито къщи бяха разрушени, а другите хора с напуканите домове и изпопадали комини получиха скромните 325 лева на домакинство – колкото да си поправят някои комини.

Над 4000 домакинства останаха без помощ и всеки се оправя както може. Повечето панелни блокове до ден днешен са с конструктивни изменения. Все още много хора живеят във фургони.

#Перник #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино