ЕП: Нужна е прозрачност за собствеността на медиите

ЕП: Нужна е прозрачност за собствеността на медиите
A A+ A++ A

За ръководители на обществените медии трябва да бъдат избирани само честни и независими професионалисти с безспорен опит, гласи приета от Европейския парламент резолюция за медийната свобода, съобщи БНР.

Тя залага същите изисквания и към членовете на управителни и медийни съвети и регулаторни органи, отбелязва се и че изборът им не трябва да е предмет на политически съображения. Резолюцията предвижда и мониторинг от Европейската комисия как се спазва свободата на медиите.

Обществените медии според документа са крайно необходими във все по-пазарно ориентираната глобална среда, затова е нужно да получават стабилно финансиране, което да гарантира политическата и икономическата им независимост. Записано е и че правителствата не трябва да заплашват финансово обществените медии, или да създават механизми за политически и партиен контрол над тях.

Друг акцент в резолюцията е собствеността на частните медии – въпрос, който според докладчика, румънския евродепутат Ренате Вебер, е от особено значение. Нужна ни е прозрачност на собствеността на медиите. Трябва да предотвратяваме прекомерната медийна концентрация и да имаме правила за справяне с конфликта на интереси, произтичащ от едновременно упражняване на политическа длъжност и контрол върху медии. Нужни са ни не журналисти, които пишат хубави неща за нас, а такива, които информират всички ни, и държат нас, политиците, под контрол, заяви Вебер.

С днешната резолюция Европарламентът призова всички страни членки да създадат нужните гаранции, че журналистите могат да разпространяват информация свободно и без риск, а Европейската комисия – да осъществява мониторинг и да изготвя ежегодни доклади как се спазват медийната свобода и правото на гражданите да бъдат информирани.

#медии #собственост #Свобода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници