Снежен хаос „затрупа“ България

Снежен хаос „затрупа“ България
Много райони на страната останаха засегнати от обилните снеговалежи, които продължиха повече от 20 часа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пожарникари и спасители са провели над 220 операции за оказване помощ на населението в засегнатите от снеговалежа райони, съобщиха от МВР.

Няма пострадали хора. Общо 120 групи с над 500 пожарникари и спасители продължават да изтеглят закъсалите в снега тежкотоварни и леки автомобили, отводняват приземни помещения и премахват паднали по пътищата дървета.

В засегнатите райони са сформирани допълнителни аварийно-спасителни екипи. Усилията са насочени към извеждане на хора от закъсали в преспите автобуси и транспортиране на болни граждани.

4000 трафопоста на ЧЕЗ в Западна България са аварирали заради обилните снеговалежи, съобщи Божидар Гатев, директор „Експоатация и поддържане“ в енергоразпределителната компания, пред БНР. За отстраняване на авариите работят 450 екипа:

„Сутринта имахме 4000 трафопоста без ток. В момента информацията е за 1152 трафопоста. Без ток са части от Ботевград, Етрополе, Правец, както и хижите около Пирдоп и селища около Драгоман и три села край Самоков“, уточни Гатев.

В 4 общини на Ловешка област има селища без ток заради паднали електрически стълбове. Повредите са много големи и ще бъдат остранени в рамките на следващите 24 часа, съобщи директорът на Областно пътно управление Георги Грозданов.

В Тетевенския Балкан продължава да вали сняг, на места снежната покривка достига един метър. В общините Ловеч и Летница вали дъжд.

Близо 90 селища в Южна България са без ток. Сред тях няма големи населени места, съобщиха за БНР от „И Ви Ен“.

Заради натрупал сняг и паднали дървета прекъсване на захранваенто има по мрежата за средно напрежение в някои от кварталите на Асеновград, Девин, Пловдив, Рудозем, Смолян и Чепеларе, както и села в техните области.

22 селища в общините Враца, Мездра и Роман са без ток заради паднали стълбове и прекъснати от снега проводници.

Две от големите фирми за производство на хляб във Враца са спрели работа, съобщи кметът на общината Николай Иванов.

В момента заседава Областният кризисен щаб, свикан на извънредно заседание заради тежката зимна обстановка във Врачанско.

Няколко аварии отстраняват в Шумен екипите на Е.ОН България. Без електричество е централната градска част заради изключен трафопост.

Над 10 селища са без ток в Троянско, а от часове няма ток във вилно селище „Малина“ и в с. Стойките. Не работят и част от лифтовете в курорта Пампорово. Tок няма и в курортния комплекс Узана, и на връх Шипка.

Обилният снеговалеж продължава близо 20 часа. Силно затруднено е движението на автобусите по междуградските линии, както и зареждането на селата във високата част на планината с хранителни продукти.

Заради авария от тази сутрин без ток са селата Първенец, Дедево, Бойково, Гълъбово и Плочник, както и районът на хижа „Здравец“.

140 деца от Варна, които са на лагер на „Копривките“, и още 16, настанени в хотел на Пловдивския стъкларски завод, са откъснати заради обилния снеговалеж и падналите дървета на пътя.

От хотелите са съобщили, че имат достатъчно храна и условия да изчакат почистването на затрупания участък.

Днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов свика извънредно заседание с представители на всички институции за овладяване на обстановката в страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници