БТПП: Правителството трябва да улесни чуждите инвестиции

БТПП: Правителството трябва да улесни чуждите инвестиции
A A+ A++ A

БТПП вече посочи, че най-важното за бизнеса и за гарантиране на стабилна икономическата среда, е бъдещото правителство да запази данъците, нивото на преразпределяните средства от бюджета и ниското равнище на държавния дълг; електронно правителство и по-сериозна борба с корупцията, което означава всички контролни органи в страната да изпълняват своите функции много по-активно. Най-неотложното и лесно за осъществяване действие, с оглед напрегнатата обстановка, би следвало да бъде също възстановяването на тристранния диалог, пише в ежедневния бюлетин на Българската търговско-промишлена палата.

Именно по линия на участието на БТПП в Международната организация на работодателите (МОР) и по линия на Международната организация на труда (МОТ), се работи за приоритетните направления, касаещи световната икономика, в т.ч. и България.

На първо място това е мирът и сигурността и съответно устойчивото развитие в хоризонт 2015 година. Съществено значение има улесняването на чуждестранните инвестиции и международната търговия. За повечето страни (развити и развиващи се) главният източник за икономически растеж и разкриване на работни места е конкурентния вътрешен пазар. Подпомагането на вътрешния икономически растеж ще трябва да бъде основно усилие за всяко правителство, разбира се при спазване на правилата на Световната търговска организация. Добрата и привлекателна икономическа среда не само ще поощри инвестициите, а и ще ограничи изтичането на национални капитали.

Сред необходимите условия за бизнес развитието на страните са инфраструктурата, включително комуникационната, признаването на образованието, способностите и квалификацията като ключови за бъдещия устойчив напредък, както и разгръщането на партньорства, включително междуправителствени и публично-частни.

Продължават да са актуални стратегически приоритети на МОР, приети от Общото събрание на организацията през май 2012. Сред тях са: подкрепа на предприятията за успешно функциониране в рамките на глобалния пазар;  препоръки за решаването на проблема с младежката безработица; обезпечаване на по-ефективно отстояване на политиките на МОР на национално равнище, както и по-широко разпространяване на информацията за политиките на МОР на международно ниво.

Прибавяме тези предложения, към вече направените препоръки към евентуална икономическа програма на следващ кабинет с надеждата да се ускори процеса на неговото формиране.

Относно задачите с хоризонт след 2015 г., членовете на БТПП и останалите работодателски организации ще продължат да работят активно за формирането на окончателни позиции.

#БТТП #правителство #приоритети #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници