Юбилейна изложба на Любен Диманов е открита в Париж

Юбилейна изложба на Любен Диманов е открита в Париж
Изложбата представя 53 творби на Любен Диманов – живописни платна, рисунки, графики и илюстрации. Тя ще продължи до 12 юни. Снимка на Любен Диманов: "Монитор"
A A+ A++ A

В галерията на Българския културен институт в Париж вчера при изключителен интерес се откри изложбата "Любен Диманов. София-Париж". С нея изтъкнатият наш творец отбелязва своя 80-годишен юбилей, съобщиха от Министерството на културата.

В поздравителния адрес, който Любен Диманов получи от Владимир Пенев, министър на културата, се отбелязват изключителния му принос и заслуги към българската култура. Министър Пенев подчертава, че творчеството му е съизмеримо с мащабността и значимостта на великите писатели, чийто творби Любен Диманов е илюстрирал.

Любен Генов, председател на СБХ, изпрати поздравителен адрес, в който отправя своите най-искрени пожелания за успехи и дълголетие и споделя своята възхита и дълбоко уважение пред личността и творчеството на Любен Диманов.

Г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, в своето поздравително писмо до известния ни художник, график и илюстратор отбелязва, че "Любен Диманов е безспорното българско присъствие в световното съвременно изкуство" и припомня, че той е емблематична фигура в съвременното графично изкуство.

Българският скулптор Крум Дамянов също поднесе своите поздравления на юбиляра с пожелание за успехи и здраве. Изложбата бе открита със слово на българския художник Светлин Русев. В него акад. Русев говори за приятелството, за професионализма, за невероятния талант, за успехите на твореца: "И дали ще живее във Франция, дали ще прави изложби в Лондон, Канада, Швеция, Варна или Кнежа – Любен Диманов си остана онова неподправено и странно момче от студентските години, обсебено от някакъв неистов глад за работа. Всичко, което му е от Бога дадено – мощен и силен, неповторим талант, изтънчена и фина душевност – идва само да ни напомни, че този земен творец, лишен от суетни амбиции и мимолетни прояви, е дар. Един от онези редки жестове на съдбата, с които българското изкуство има свое място в съвременната духовна територия...".

В своите поздравления към Любен Диманов директорът на Националната галерия за чуждестранно изкуство Ирина Мутафчиева пише: "От десетилетия убедително вписан в една друга художествена действителност, превръщайки новаторството в мъдрост, Любен Диманов успява да запази своята идентичност и достойна територия в нея за българската култура".

Изложбата представя 53 творби на Любен Диманов – живописни платна, рисунки, графики и илюстрации. Тя ще продължи до 12 юни.

#Ирина Бокова #Светлин Русев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници