Диабет – как да живеем по-добре с него?

Диабет – как да живеем по-добре с него?
A A+ A++ A

Когато имате диабет, най-важното, за което трябва да се грижите, е да контролирате заболяването си и да не позволявате да се стига до тежки усложнения. Ето няколко основни, утвърдени с времето правила, които могат значително да подобрят качеството ви на живот независимо от заболяването.

Избирайте въглехидратите разумно.

Това, че имате диабет, съвсем не означава, че трябва да престанете да приемате всякакви въглехидрати. Избирайте такива, които се разграждат бавно, осигурявайки постепенно освобождаване на енергия. Подходящи са пълнозърнестите храни, бобовите култури, ядките и пресните зеленчуци и плодове. Да, дори и плодове. Важно е само да спазвате разумната мярка, спрямо състоянието си. Избягвайте прекалено сладките плодове като гроздето например. Когато решите да хапнете плод, спирайте се на цитруси, пъпеш, сини сливи.

Отслабнете, ако има нужда от това.

Нормалното тегло ви помага много в борбата с диабета. По-лесно ще контролирате кръвната си захар и високото кръвно налягане, ще се справите отчасти с проблема с холестерола. Има много и разнообразни начини за отслабване. Ако не сте от хората, които могат да пазят диета или режим, тогава опитайте по-лесен начин. Махнете от менюто си най-калоричните храни – чипс, майонеза и др. Сипвайте си по-малко храна – например намалете с една трета количеството, което по принцип изяждате. Ще видите, че бързо ще се приспособите и стомахът ви ще се свие.

Осигурете си достатъчно сън.

Неодоспиването се отразява негативно на нивата на кръвната ви захар и може да ви подтикне към прием на високовъглехидратни храни.

Движете се.

Движението е здраве. Банално, но е истина. Изберете нещо, което ви допада, за да не бъде физическата активност истински тормоз за вас. Половин час на ден ще направи чудеса с тялото ви.

Следете ежедневно кръвната захар.

Мониторирането на нивата на кръвната захар е ключов момент от добрия контрол над заболяването. Ако не успявате системно да поддържате захарта в норма, редно е да съобщите на вашия лекар и да дискутирате промяна в терапията ви.

Контролирайте стреса.

Стресът е истинска отрова за тялото. Когато имате диабет, стресът може да предизвика покачване на нивата на кръвната ви захар. Можете да научите някои техники за релаксация на тялото – дълбоко дишане, йога, дори медитация.

Намалете солта.

Това ще понижи кръвното ви налягане и ще запази бъбреците ви по-дълго здрави, което е от изключителна важност, когато имате диабет. Голяма част от солта в менюто ни идва от готовите храни и полуфабрикатите. Приготвяйте си прясна, домашна храна, за да контролирате всяка част от състава й.

Внимавайте с нараняванията и охлузванията.

Диабетът може да предизвика много тежки и неприятни усложнения на дори малка раничка или драскотина. Бъдете внимателни, когато това се случи. Третирайте раната, дезинфекцирайте и превързвайте редовно.

Откажете цигарите.

Ако сте пушач, това само допълнително ще товари тялото ви, което и бездруго е обременено от диабета. Не се оправдавайте, че това е едно от малкото ви удоволствия. Доброто дългогодишно здраве със сигурност е по-голяма награда, отколкото цигара със сутрешното кафе.

Избирайте храни със суперкачество, а не суперколичество.

Не е задължително хубавата храна непременно да е скъпа. На пазара има много храни, които са на разумни цени и с отлични качества. Не се лакомете и не яжте огромни количества храна. Хапнете по-малко, но хубава храна, богата на полезни вещества. Скоро ще забележите разликата, ако изберете такъв модел на хранене.

Правете профилактични прегледи редовно.

Освен да контролирате кръвната си захар, добре е да следите за другите, подложени на риск системи в тялото си. Посещавайте редовно невролог, очен лекар и нефролог.­­

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници