Катрин Аштън не си вършела работата

Катрин Аштън не си вършела работата
Външните министри на 12 страни от Европейския съюз оценяват като недостатъчно ефективна работата на външнополитическата служба на ЕС, оглавявана от британската баронеса Катрин Аштън. Снимка: euinside.eu
A A+ A++ A

Външните министри на 12 страни от Европейския съюз оценяват като недостатъчно ефективна работата на външнополитическата служба на ЕС, оглавявана от британската баронеса Катрин Аштън.

Министрите на Белгия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Холандия, Швеция, Полша, Естония, Латвия и Литва са изложили своята позиция в тристранно послание до Катрин Аштън, която ръководи дейността на европейското „МВнР“, пише електронното издание Euobserver, цитирано от БГНЕС.

В задачите на звеното влиза разработването на обща външна политика на съюза и управлението на дипломатическите отношения на ЕС с трети държави чрез 140 дипломатически мисии в чужбина.

Външните министри на страните от ЕС, поставили подпис под посланието до Аштън, са дали отрицателна оценка на организацията на работа в Съвета по външни отношения, който работи под нейно председателство.

Като пример Euobserver посочва случая, когато Аштън неочаквано напусна своите колеги министри по средата на извънредно съвещание за Либия, което самата тя е свикала в навечерието на извънредна среща на ЕС. Тогава тя оправда напускането си с неотложни дела.

Министрите са поискали от ведомството на Аштън да прави програма за година напред и навреме да подготвя анализи, които да бъдат в основата на приеманите решения от Съвета по външни отношения на ЕС.

Външните министри също така са й посочили необходимостта да отделя по-голямо внимание на въпросите на антикризисното и военното планиране.

Дипломатическата служба на ЕС не разглежда посланието на 12-те като критика по свой адрес, а като „полезен принос“ за подобряване на работата си, съобщава  още Euobserver, позовавайки се на свой вътрешен източник.

Създаването на външнополитическа служба на ЕС е предвидено от Лисабонския договор за реформиране на ЕС, който влезе в сила на 1 декември 2009 г.

Щатът на така наречената Европейска служба за външни действия наброява над 1550 в Брюксел и 2060 – в дипломатическите представителства на ЕС в чужбина.

В периода от 1 януари до 9 ноември 2011 дипломатическата служба на ЕС е разпространила над 500 декларация по въпросите на външната политика на ЕС и е организирала около сто преговорни срещи с трети страни на ниво министри.

#баронеса #Катрин Аштън #Аштън #външни министри #ЕС #Европейски съюз #Лисабонски договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"