Паралелните преброители казват първите прогнози между 22 и 24 ч

Паралелните преброители казват първите прогнози между 22 и 24 ч
A A+ A++ A

Австрийската фирма SORA е ангажирала над 150 български специалисти за обработването на данните от изборните протоколи. А за целта е наета зала 1 в Интер Експо Център в София, предаде Стандартнюз. 10 австрийски анализатори ще изчисляват информацията от сканираните документи на секционните избирателни комисии.

Данните ще се въвеждат два пъти, от експерти, които няма да имат достъп един до друг, за да може резултатите да са абсолютно точни, обясни съоснователят и мениджър на SORA Гюнтер Оргис. Съдружникът му Кристоф Хофингер уточни, че първите прогнозни резултати от изборите ще бъдат обявени на сайта http://www.fairelections-bulgaria.eu приблизително 2 часа след края на изборния ден.

От SORA ще проследят специално данните от 600 избрани секции, а първата информация ще съдържа около 200-300 обработени протоколи. Допускаме грешка в прогнозата от порядъка на 1-1,5 процента, застраховаха се експертите. Но допълниха, че през годините винаги са били с точни данни от паралелни преброявания главно в Австрия.

Единствено през 2009 година, когато са работили на територията на Грузия, са се сблъскали буквално с "измислена информация", подадена от държавните органи. ЦИК 2, както бе наречена неформално създадената организация по паралелното преброяване, ще бъде готова с окончателните данни от изборите на 14 май. Прецизността е много по-важна в този момент, отколкото скоростта, казаха още от SORA. Оргис и Хофингер дадоха да се разбере, че скандалът с 350 000 открити бюлетини в Костинброд е "твърде притеснителна информация".

#избори #паралелно преброяване #SORA

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници