Юлиан Попов: Не може Фейсбук група да поставя ултиматум по този начин

Юлиан Попов: Не може Фейсбук група да поставя ултиматум по този начин
Юлиан Попов Снимка: МОСВ
A A+ A++ A

Този ултиматум за промяната на управлението на национален парк "Пирин" не го приемам на сериозно, не може да се поставя ултиматум по този начин от Фейсбук група. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов след края на заседанието на обществения съвет към МОСВ, предаде БГНЕС. Според доклада на Сметната палата концесионният договор съдържа сериозен проблем, отнасящ се до концесионната площ, обясни министърът. "Тъй като концесионната площ не е ясна, никак не е ясно и при придвижването на една процедура за какво става въпрос. Тъй че в момента ние водим много сериозни юридически консултации", разясни Попов.

Не искам да се впускам в повече подробности, особено преди изборите, понеже целият въпрос е политизиран, добави той. Въпреки това Попов обясни, че концесионният договор не може да бъде променен, в доклада на Сметната палата това е много ясно описано. "Може да бъде уточнен, но това е много сложен легален проблем. Няма противоречия между закона и концесионния договор, но има неясноти", добави той.

В момента споровете се изместват извън самия концесионен договор и се отнасят до други проблеми, които са абсолютно легитимни, но са въпрос на бизнес практики, социални проблеми и много дружи неща, смята министърът. Той обясни също, че в момента тече работата на работна група за дефиниране на неяснотите в концесионния договор. Според изискването на Сметната палата проверката трябва да приключи в срок от четири месеца, но Попов изрази надежда, че ще може тя да достигне до заключение преди края на неговия мандат.

Неформалното съгласуване между министерствата до момента не е довело до някакви драматични заключения, информира министърът. "Не очаквайте нищо драматично от този случай. Много е важно две неща да се случат – от една страна, когато се говори за такива случаи да сме напълно наясно със законовата и договорната основа. И другото е да има общо съгласие как ще се развива целият сектор", заяви Попов. Именно затова разработваме Хартата за устойчиво развитие на туризма, добави той.

БГНЕС припомня, че тази вечер от 19 ч. на Орлов мост граждани в социалната мрежа Фейсбук организират протест срещу застрояването на Пирин. "Хора, изборите са купени! ГЕРБ пак идват на власт и ще се гушнат с БСП, Кунева, Доган и Болен. Знаем, че Цеко е платил на Цвъ Цвъ и този път с Пирин е свършено. Багерите влизат в планината още лятото", пишат протестиращите в социалната мрежа. Това е последният шанс да принудим Юлиян Попов да спаси Пирин, защото следващият министър няма да го направи, допълват недоволните граждани. Техните искания към министъра са до 10 май да се спре промяната на плана за Пирин (промяната е без екологична оценка); да се санкционира ЮЛЕН АД (за заграбените 647 дка от Националния парк); да се уволни Евдокия Манева (вечният унищожител на Пирин при правителствата на СДС/ДСБ и на ГЕРБ) и Михаил Михайлов (агент Липа от ДС, директор на НСЗП при всички правителства).

"В противен случай излизаме на Орлов мост на 10 май. Там, където спасихме Странджа през 2007 и Витоша през 2012. Юлияне, тръгни си с достойнство, а не като мишок! В последната ти работна седмица преди новото Народно събрание имаш шанс да спасиш Пирин и МОСВ от лапите на мафията", призовават протестиращите.

#Юлиан Попов #Пирин #парк #протест #Фейсбук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници