Варненският апелативен съд потвърди две доживотни присъди за убийството на Женя Тодорова

Варненският апелативен съд потвърди две доживотни присъди за убийството на Женя Тодорова
A A+ A++ A

Варненският апелативен съд (ВАС) потвърди днес и двете доживотни присъди на Варненския окръжен съд, произнесени спрямо Петър Ангелов и Светла Тодорова за убийството на 21-годишната Женя от Варна, съобщиха от съда.

На 1 февруари тази година първата съдебна инстанция призна вината на Петър и Светла за това, че Петър, в съучастие като съизвършител със Светла Тодорова, която е подбудител и помагач, на 27 септември 2012 година умишлено е убил Женя. Убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и с користна цел. Момичето е умирало бавно и мъчително близо 3 часа, като е усещало всеки един от 77-те удара, нанесени й от дрогирания Петър с „нож за мазане на филии“. Когато ножът се счупил – Петър продължил да пробожда жертвата си с химикал. ВОС присъди общо 800 000 лева, обезщетение на родителите на Женя за причинените неимуществени вреди. „Искам да бъда осъден“ бяха последните думи на Петър.

В решението, с което потвърждава и двете доживотни присъди, Варненският апелативен съд е категоричен, че по безспорен начин ВОС е доказал, че Петър Ангелов в съучастие, като извършител със Светла Тодорова, последната като подбудител и помагач, умишлено е убил Женя Тодорова. Убийството е предумишлено, по особено мъчителен начин за убитата, с особена жестокост и с користна цел. Безспорно е установено и доказано, че подсъдимата Светла Тодорова в съучастие като подбудител и помагач с Петър Ангелов, умишлено го е склонила. да убие детето на брат й, като го мотивирала с обещание за 2000 лева и го улеснила със съвети и разяснения. Тодорова е извършила престъплението при условията на пряк умисъл и е искала смъртта на племенницата си. Тя е въздействала върху психиката на Петър, а със съветите си е улеснила извършването на престъплението.

Според въззивния съд Светла Тодорова предумишлено е подбудила Петър към престъплението. Зловещият план бил замислен много преди убийството. Омразата се е трупала с години на съвместен живот в наследственото жилище, постоянни конфликти между нея и семейството на брат й. Тодорова е знаела, че Петър не е изпечен убиец, а е наркозависим и се нуждае от пари. 500 лева е „авансът“, който Петър е получил за убийството.

Втората съдебна инстанция намира, че ВОС правилно е отчел като смекчаващо вината обстоятелство младата възраст на Петър, самопризнанията и оказаното съдействие на разследващите органи в хода на досъдебното производство. Проявената жестокост и садизъм, предходната му съдимост и асоциалният му начин на живот са отежняващи вината обстоятелства, които определят доживотната му присъда. Припомняме, че тя не беше протестирана както от прокуратурата, така и от семейството на Женя.

Варненският апелативен съд намира за неоснователен протеста на държавното обвинение спрямо доживотната присъда на Тодорова, която според прокуратурата трябва да е „без право на замяна“. „Вярно е, че мъката на родителите на убитото дете е неизмерима и с нищо не може да се компенсира, но съдът е длъжен да вземе предвид всички обстоятелства“ се казва в решението на апелативния състав. Той отчита, че подсъдимата е майка на три деца, и намира, че ще бъде несправедливо Петър да е наказан с „доживотен затвор“, а Тодорова с най-тежкото наказание „доживотен затвор без замяна“.

Решението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждават двете доживотни присъди на Петър Ангелов и Светла Тодорова за убийството на 21-годишната Женя от Варна, подлежи на касационна проверка пред ВКС.

#Варненски апелативен съд #доживотни присъди #убийство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници