БСК иска прозрачност за офсетните поръчки

БСК иска прозрачност за офсетните поръчки
A A+ A++ A

За осигуряване на публичност и прозрачност на обществените поръчки и свързаните с тях офсетни споразумения настоява Българската стопанска камара (БСК) в писмо до президента Росен Плевнелиев, в качеството му на върховен главнокомандващ на Българската армия.
Повод за писмото е проведеното преди дни първо заседание на Икономическия форум, създаден по инициатива на Министерството на отбраната, в който като единствен представител на бизнеса е включена Българската стопанска камара, съобщиха оттам.

В писмото до президента се отбелязва тревожната тенденция за ниска възвръщаемост на инвестициите в отбрана и сигурност като принос в БВП – ако средно за страните от ЕС за всяко инвестирано евро възвръщаемостта е 6-7 евро, то за България тя е в пъти по-ниска.
В тази връзка и предвид плановете за допълнително осъвременяване на техническата осигуреност на армията, БСК предлага:

1. Президентът да изиска извършване на оценка на ефективността на направените разходи в последните години не само върху сигурността на страната, но и върху икономическия растеж и, по-специално - върху технологичния трансфер към местни предприятия, инвестициите в тях, обучението на кадрите и преноса на ноу-хау, повишаване на тяхната конкурентоспособност и експортни възможности;

2. Осигуряване на публичност и прозрачност на обществените поръчки и свързаните с тях офсетни споразумения, тяхното изпълнение и въздействие върху икономиката, както и участие на организации на бизнеса при определяне на перспективните направления и сектори за компенсаторни инвестиции.

#БСК #прозрачност #публичност #обществени поръчки #президент #Росен Плевнелиев #икономика #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници