Марин Райков: България и Катар са стратегически партньори

Марин Райков: България и Катар са стратегически партньори
Марин Райков и генерал-майор Хамад бин Али ал-Атия. Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

„България и Катар са стратегически партньори. Нашето сътрудничество в политическата и икономическата сфера има своите конкретни измерения и проекти. През последните няколко години ние имаме много интензивен политически диалог, който вече дава позитивни резултати ”, заяви българският премиер Марин Райков на срещата си с катарска военна делегация, ръководена от началника на Генералния щаб  на катарските въоръжени сили генерал-майор Хамад бин Али ал-Атия.

Той очерта  основните сфери на съвместна дейност като  инвестиции в транспорта и инфраструктурата, увеличаване на търговския обмен, инвестиции в  хранителната промишленост, туризма, енергетиката, образованието и технологиите. „Между двете страни бяха подписани 12 споразумения във всички сфери като това се отнася и до сътрудничество в областта на отбраната и конкретно в сферата на военната медицина”, подчерта Марин Райков. Той изтъкна перспективата от задълбочаване на сътрудничеството между България и Катар, което ще бъде и тема на предстоящото до края на годината заседание на Съвместната  комисия за търговия и икономическо сътрудничество.

„Нашите две страни споделят и общи цели в региона на  Близкия изток. Сигурността и стабилността в този регион е от ключово значение за България и ЕС. Продължаващото насилие в Сирия, съпътствано от тежка хуманитарна катастрофа, е неприемливо. България подкрепя усилията на арабските държави и на международната общност за намиране на трайно, мирно и демократично решение на конфликта. Ние признахме сирийската опозиция за легитимен представител на сирийския народ и в тази вързка оценяваме високо подкрепата на Катар за този процес ”, заяви българският министър-председател и външен министър Марин Райков.

Генерал-майор Хамад бин Али ал–Атия изтъкна възможностите за сътрудничество в сферата на отбраната и отбранителната промишленост. „Катар и България са две приятелски и миролюбиви страни, които могат успешно да си сътрудничат в сферата на отбраната и отбранителната индустрия. Ние вече имаме много добри примери за взаимодействие и обмен на опит в областта на военната медицина”, изтъкна началникът на Генералния щаб на катарските въоръжени сили.

#Марин Райков #среща

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници