Рухналата в Бангладеш сграда не била проектирана да помещава фабрики

Рухналата в Бангладеш сграда не била проектирана да помещава фабрики
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Рухналата миналия месец сграда в Бангладеш, отнела живота на повече от 570 души, е била проектирана да бъде използвана като търговски център или офис сграда, и да помещава магазини и банки, а не фабрики, предаде Фокус, позовавайки се на АФП, цитирайки архитектът, изготвил архитектурния проект на сградата, Масод Реза.

Водещият бангладешки архитект, който е и професор в държавен университет, заяви, че е изпитал „болка и терзание", когато е видял материалите в медиите, на които се виждат работниците, затрупани под срутените една върху друга плочи, викайки отчаяно за помощ.

Той обвини собственика на сградата Сохел Рана, срещу когото са повдигнати обвинения за причиняване на смърт, заради небрежност и нарушаване на регулациите за строителството, че е игнорирал основните изисквания на строителното инженерство, което е довело до най-голямата индустриална трагедия в страната.


Реза заяви, че неговата фирма е проектирала срутилата се „Рана Плаза" през 2004 година и първоначалният проект е бил за шестетажна сграда, като структурата не е предназначена да издържи девет етажа, нито пък е предназначена да носи големи товари, като генератори.

#Бангладеш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите