Засилени мерки за сигурност в Ерусалим на православния Великден

Засилени мерки за сигурност в Ерусалим на православния Великден
Снимка: patriarshia.bg
A A+ A++ A

Старият град на Ерусалим е затворен от нощта срещу събота, а силите за сигурност са блокирали входовете към района в очакване на годишния великденски ритуал на православните християни в църквата на Божи гроб, пише вестник „Таймс ъф Израел”, цитиран от агенция "Фокус".

По време на церемонията висши свещеници влизат в Едикула, малката камера на гробницата на Исус Христос. Известно време след това те излизат със запалените свещи на Благодатния огън- чудотворно запален, като послание от Бога. Подробностите около източника на огъня са грижливо пазена от векове тайна.

Ритуалът на Благодатния огън се практикува от най-малко 1200 години. Той е особено рисков, понеже пещерната, ветровита църква на Божи гроб има само един изход, а медицинските автомобили не могат да достигнат района.

Православните християни по целия свят очакват пристигането на Благодатния огън.

Благодатният огън, наречен още Свещен, се запалва всяка година на Възкресение Христово в съсобствения на различните християнски изповедания храм „Възкресение Христово”, построен точно върху Божия гроб в Ерусалим.

Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин - този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници