Плевнелиев: Със спасяването на еврейската общност българският народ спаси и себе си

Плевнелиев: Със спасяването на еврейската общност българският народ спаси и себе си
В годините на Втората световна война България извърши това, което нито една друга нация в Европа не направи – успя да спаси цялото си еврейско население от близо 50 000 души, припомни президентът Росен Плевнелиев във Вашигнтон. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

„В годините на Втората световна война българският народ доказа, че гражданското общество и обикновеният човек имат силата да променят историята и че дори и най-голямото зло може да бъде предотвратено. Със спасяването на своята еврейска общност преди 70 години българският народ спаси и себе си", обяви президентът Росен Плевнелиев на гала-вечер във Вашингтон по повод 100 години от основаването на Лигата срещу поругаването, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Президентът беше почетен гост на събитието и беше представен от националния директор на Лигата Ейбрахам Фоксман.

Той говори пред повече от хиляда представители на изпълнителната власт, на Конгреса на САЩ, дейци за граждански права и общественици.

„В годините на Втората световна война България извърши това, което нито една друга нация в Европа не направи – успя да спаси цялото си еврейско население от близо 50 000 души. За съжаление обаче, България е била в ситуация, в която не е могла да направи същото за евреите от Северна Гърция и части от Югославия, които не са били български граждани. Дълбоко скърбим за загубата на техните животи, както и за всички жертви на Холокоста, които винаги ще помним", каза Плевнелиев.

„Вярвам, че усилията на всички демократични държави са насочени към изграждането на мирен и справедлив свят и България, заедно със своите стратегически партньори, допринася активно за борбата срещу омразата и насилието", посочи президентът.

По думите на директора на Лигата срещу поругаването Ейбрахам Фоксман, не е случайно, че 100-годишнината на организацията преминава под знака на спасяването на българските евреи.

„Какъв щеше да бъде светът, ако повече нации бяха като българската", заяви Фоксман пред гостите на гала-вечерта.

#Росен Плевнелиев #Вашингтон #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници