Патриарх Неофит: В храмовете трябва да се влиза с вяра, не с входна такса

Патриарх Неофит: В храмовете трябва да се влиза с вяра, не с входна такса
Българските деца трябва да познават своята вяра и няма да се уморим да настояваме за това, заяви патриарх Неофит. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„В храмовете трябва да се влиза с вяра и упование, а не с входна такса", заяви българският патриарх Неофит в интервю за БТА.

„Ние, днешните българи, трябва да уважаваме волята и сърдечните стремежи на предците си, да поддържаме благолепието на храмовете и да възнасяме молитва и благодарение в тях", посочи Негово Светейшество.

„Българските деца трябва да познават своята вяра и няма да се уморим да настояваме за това", категоричен е патриарх Неофит.

Патриарх Неофит каза, че има не един и два православни храмове, които са с неуредена документация за собственост, а това много сериозно затруднява църковните настоятелства при тях да ги стопанисват, както и да кандидатстват за финансиране по различни проекти.

„Това е въпрос, който трябва незабавно да бъде решен и ние се надяваме правителството да прояви нужното разбиране и добра воля", заяви патриарх Неофит.

„Финансовото състояние на Българската православна църква не е по-различно от това на по-голямата част от населението на страната", отбеляза Негово светейшество.

По думите му вече няколко епархии са сериозно затруднени да изплащат и минимални заплати на свещениците си и техните осигуровки.

В същото време в общественото пространство продължават да се разпространяват стереотипите, че БПЦ притежаванесметни богатства, а духовенството тъне в разкош, посочи патриархът.

„Всяка криза: икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовната криза, т.е. от отдалечаването от Бога и Законите, които Творецът е установил във Вселената", заяви патриарх Неофит.

Той допълни, че те са следствие от надделяване на греха, на човешките страсти над любовта. „Думата "криза" е гръцка и означава "съд" - съд Божий", обясни Негово светейшество.

#патриарх Неофит #Българската православна църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници