Стачка в „Мини Марица-изток“ от 7 януари

Стачка в „Мини Марица-изток“ от 7 януари
Според ръководството всички заплати, както и премиите за добри производствени резултати се изплащат в рамките на договорените в КТД срокове и дати. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Стачката в „Мини Марица-изток“ е законна и ще започне от 7 януари, съобщи лидерът на КНСБ в дружеството Валентин Вълчев.

Становището на арбитражната комисия е, че ефективните протестни действия в трите рудника не противоречат на закона, стига да не възникне непоправима вреда или недостиг на ток, предаде bTV.

Причина за социалното недоволство е отказът на работодателя да изплати допълнителни бонуси във връзка с отличните финансови резултати в дружеството.

Около 500 млн. лв. са очакваните приходи за миналата година, от тях синдикатите искат процент, който се равнява на около 1000 лева на работник.

Средната заплата в „Мини Марица-изток“ е 1500 лева, а дотук всеки от работниците е получил по 760 лева за отопление и 1300 лева коледни премии.

Насрочените за сряда преговори между социалните партньори не са се състояли заради спешни ангажименти на мениджърския екип в столицата.

При трайно прекратяване на работа на мините има потенциална опасност от режим на тока.

От ръководството на дружеството съобщиха, че ще обжалват решението на арбитражната комисия.

По-рано в сряда от дружеството заявиха, че изпълняват стриктно всичките си задължения към работниците.

#КТ „Подкрепа“ #Тончо Станчев #Националния институт за помирение и арбитраж #протест #въглища #изпълнителен директор #инж. Евгени Стойков #премии #заплати #криза #стачка #синдикати #КТД #Мини Марица-изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"