Ханес Свобода: В ЕС само в България се купуват гласове и се подслушват политици

Ханес Свобода: В ЕС само в България се купуват гласове и се подслушват политици
Според Свобода, европейските социалисти в много случаи полагат повече усилия за включването на България в Шенген, отколкото българската държава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„България е единствената страна в Европейския съюз, от която достигат сигнали до мен, а и до останалите европейски политици, за манипулиране на изборите и купуване на гласове", заяви в Пловдив Ханес Свобода, председател на групата на Прогресивен алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„Ако комбинираме тези елементи със случаите на подслушване на политици, а вероятно и на медиите, се създава един образ на България, които не отговаря на европейските стандарти", категоричен е Свобода.

Според него сигнали за манипулиране на изборите и купуване на гласове е имало както по време на президентските избори, така и сега. Свобода е категоричен, че тази практика трябва да бъде прекратена и в България трябва да се проведат честни и свободни избори.

„Това е много важен елемент, свързан не само с тези избори, а и с имиджа на страната, както и за привиличане на чуждестранни инвестиции", добави той.

Ханес Свобода смята, че държавата трябва да се намеси за по-правилното усвояване на финансовите средства, които идват от ЕС.

„Политиците трябва да направят така, че да се увеличи капацитетът за усвояване на европейски средства. За съжаление правителството на Борисов не направи достатъчно в тази насока и това се отрази на приемането на България в Шенгенското пространство", коментира още Свобода.

Според него европейските социалисти в много случаи полагат повече усилия за включването на България в Шенген, отколкото българската държава.

#Ханес Свобода #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници