Българско чудо намалява сметката за ток наполовина

Българско чудо намалява сметката за ток наполовина
Снимка: i-hub
A A+ A++ A

Иновативни български изобретения намаляват сметката за ток до 50% и предотвратяват катастрофи на пътя, съобщава "24 часа".

Български учени и инженери показаха изобретенията си пред потенциални инвеститори в рамките на финала на образователната програма i-hub.

Представени бяха шест иновативни български хардуерни прототипа в София.

Проектът "Феникс енержи" на Борис Ценков е патентован иновативен прототип за снижение на разходите за ток с 50% за загряване на вода в електрическите бойлери чрез използване на излъчваната от електроуредите отпадъчна топлина и акумулирането и като топла вода. Устройство за акумулиране на топлинна енергия, отделена при употреба на битови електрически уреди.

„Премос" на Николай Ташев е устройство за прецизна диагностика на носачите на автомобили, предназначено за използване при техническата поддръжка в автосервизите. Устройството би повишило степента на сигурност при експлоатацията на автомобилите.

Размери дължина/ширина/дебелина - 90/60/25mm.
Сензорите ще са свързани с кабели към устройството - 1m.
Резултатите от измерванията ще се изписват моментално на дисплей
Работи с батерия.

Wave energy converter на Божидар Найденов и Илиан Иванов е устройство, което улавя и съхранява енергията от морските вълни, и е подходящо за райони с нисък вълнов потенциал.

Вълнова микро-електроцентрала WaveInno.
Електрически генератор 1кВ с адаптивно управление;
Размери: дължина - 4 до 6м. Ширина - 2м; Тегло: 130кг;
Място на монтаж - «сърфова зона». Дължина на захранващият кабел - до 30м.
Акумулаторна станция 24 V.

Работна височина на вълната - до 0.75м. Система за защита при бури;

Динамичен баланс на автомобилите, Николай Генков:
Патентованото изобретение, което повишава на безопасността на уличните автомобили и стабилността в завой, скъсяване спирачния път на всички автомобили с над10% и подобряване на динамичните характеристики на спортните автомобили с над 10% .

HutGrip, Богдана Ракова и Детелин Йорданов:
Решение за управление и оптимизация на изразходваната енергия в сградите.
Състои от набор от облачни услуги като съхраняване, визуализация и анализ на данни, както и изработване на различни сценарии за оптимизация на необходимите процеси. Услугите взаимодействат с контролер - Хъб за отчитането на данни от сензорите и другите свързани към него устройства, както и изпълняване зададените сценарии. Облачните услуги върху Amazon Web Services; Хъб: Raspberry Pi и Olimexino.

SmartHand, Георги Чипов:
Ново поколение протеза за ръка, управлявана от биосигнали, която позволява чувствителност за допир. Aктивни сензори улавят миоелектрични сигнали. Амплитудата е много ниска- няколко миливолта, за това се налага усилване (10 000 - 100 000 пъти). Прилагат се няколко аналогови филтри, с които се ограничава честотната лента на сигнала. След това чрез АЦП (аналогово-цифров преобразувател) сигналът се превръща в цифров вид и се записва в паметта на микроконтролера. Там се извършва филтрация, и се определя дали имаме съкращение. Ако съкращението е налично подава команда към двигателя за съответното движение.

#сметки за ток #инвеститори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници