Барозу: През 2014 г. трябва да имаме единен енергиен пазар

Барозу: През 2014 г.  трябва да имаме единен енергиен пазар
Председателят на ЕК заяви, че Европейският съюз подкрепя усилията на Литва в преговорите с руската газова компания „Газпром“ по третия енергиен пакет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз трябва да създаде единен вътрешен енергиен пазар през 2014 г., заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предаде ИТАР-ТАСС.

„Необходимо е да се инвестира повече в инфраструктурата, за да се гарантира, че енергийната политика на ЕС ще укрепи конкурентоспособността на съюза“, коментиа Барозоу след среща с литовския премиер Алгирдас Буткявичюс в Брюксел.

Председателят на ЕК заяви, че Европейският съюз подкрепя усилията на Литва в преговорите с руската газова компания „Газпром“ по третия енергиен пакет.

Съгласно него Литва се стреми да си върне от „Газпром“ газопреносните мощности на своя територия, за да осигури разделяне на преносните от производствените дейности.

Единният енергиен пазар е в програмата на Европейската комисия и е планирано да бъде завършен до 2014 г.

Проектът обаче изостава.  В съобщение, публикувано на 15 ноември 2012 г., ЕК признава, че  няма да изпълни този срок, но се посочват подобренията, които са постигнати, откакто вътрешният енергиен пазар беше включен като съществена част в политиката по изграждане на единния пазар.

#Европейската комисия #Жозе Мануел Барозу #Алгирдас Буткявичюс #Брюксел #Литва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници