Светият синод: Не гледайте безбожната изложба на трупове в ЦУМ

Светият синод: Не гледайте безбожната изложба на трупове в ЦУМ
Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

Светият синод предупреждава да не се посещава безбожната и опасна за здравето изложба в ЦУМ „Човешкото тяло - разкрито и реално“.

„В навечерието на Възкресение Христово архипастирски ви призоваваме да не посещавате тази безбожна, нехуманна и опасна за здравето изложба“, се казва в изложение на Св. синод на БПЦ.

Според Ловчанския митрополит Гавриил това е изложба на абсурда, в която човешката личност е редуцирана до нейната телесност, като се показват човешки трупове. Те би следвало да ни демонстрират „съвършеното устройство“ на човека и това да ни послужи като импулс по-добре да опазваме своето здраве, както пишат.

Експозицията „Човешкото тяло - разкрито и реално“  може да се види на третия етаж в ЦУМ.Тя е гостувала в целия свят и е посетена от над 30 млн. зрители, съобщава „24 часа“.

Единствената страна, където изложбата е била забранена, е Венецуела. Покойният президент Уго Чавес забранил да бъде показана.

През времето, в което изложбата ще гостува у нас (до септември), ще могат да се видят над 200 експоната, сред които има цели човешки тела и отделни органи.

Телата са дарени и са съхранени чрез процес, наречен „полимерно запазване“ - вид мумифициране. Моделите са изложени така, че да могат да бъдат разгледани детайлно от всички страни, защото най-добре се учим, когато гледаме.

Някой от експонатите в изложбата са реални и показват без никаква визуална намеса истинската същност на частите на човешкото тяло. Изработени са главно в Китай и са дадени чрез техни болници.

След извество време експонатите се кремират.

#Светия синод #изложба #Великден #Уго Чавес #Гавриил #църква #БПЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници