Златотърсачи окупираха реката край Златарица

Златотърсачи окупираха реката край Златарица
Големият плюс за мераклиите е, че дейността им нито е забранена от местни наредби, нито пък се облага с данъци. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Реката край предбалканското градче Златарица е окупирана от златотърсачи, съобщи Нова телевизия. Мераклиите са опънали мрежи, с които ловят малки песъчинки от благородния метал, носени от извора на местната Златаришка река.

Ентусиасти се срещали от години, но сега интересът бил засилен, коментира пред в. „Преса“ кметът на града Пенчо Чанев. Броят на златотърсачите се е увеличил и заради голямата безработица, която достига рекордните за Великотърновска област 39%.

Късметлиите успяват да изкарат цели 200 лева, продавайки намереното за едно денонощие. Вадят се до три грама на ден, а чистотата на златото е от 10 до 20 карата.

Добивът обаче зависи от пълноводието на реката - колкото по-голямо е то, толкова повече златни песъчинки носи водата. Най-успешен е ловът по завоите на рекичката и предимно в горното й течение край близкото до Златарица село Росно.

Златотърсачите търсят районите с повече растителност, където скоростта на водата е по-ниска - там пясъкът или се утаява, или златните песъчинки се носят бавно по течението и могат да бъдат събирани дори с пластмасови кофи.

Втората масова практика е свързана с пресяване на тинята. Големият плюс за мераклиите е, че дейността им нито е забранена от местни наредби, нито пък се облага с данъци.

#злато #Златарица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници