Пазарът на жилищно кредитиране се съживява, отчита Пощенска банка

Пазарът на жилищно кредитиране се съживява, отчита Пощенска банка
A A+ A++ A

Пощенска банка отчете съживяване на пазара на жилищно кредитиране и 25% ръст на запитванията за жилищни кредити през първото тримесечие на 2013 г., съобщиха от кредитната институция. Ръстът на запитванията, който банката регистрира, идва основно от големите градове и столицата. Като цяло пазарът на жилищни кредити достигна исторически едни от най-ниските нива на лихвите за жилищни кредити в лева.

Средният размер на усвоените кредити в евро за първото тримесечие е 29 000 евро – много близък до средния размер за 2012 г. и с 10 000 евро под нивата от пика в края на 2008 г. София продължава да е основният град за жилищното кредитиране с над 40% от общо отпуснатите обеми. Следват Пловдив, Варна и Бургас с над 15%.

Жилищните кредити в размер до 20 000 евро продължават да са най-предпочитаните с дял от 40,6% през първото тримесечие, като бележат лек спад в сравнение с 2012 г. По отношение на сроковете на изплащане на усвоените жилищни кредити, през първото тримесечие на годината се запазва тенденцията от 2012 г. и с най-голям процент са кредитите със срок над 25 г., като този вид кредити дори отбелязва допълнителен ръст от близо 5% на годишна база.

Най-много жилищни кредити банката продължава да финансира за тип конструкция монолит, където се забелязва лек ръст през първото тримесечие от 1,2%. Следва тип конструкция панел със спад в търсенето от 1,4% за първото тримесечие в сравнение с изминалата година.

#Пощенска банка #кредити #запитвания #пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници