Половината данъчни декларации са подадени до момента

Половината данъчни декларации са подадени до момента
Документите могат да бъдат подадени и на място в офисите на НАП в страната, както и по пощата с обратна разписка и в някои пощенски станции срещу входящ номер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

300 000 данъчни декларации са подадени до момента в Националната агенция по приходите, което е около половината от очакваните документи, съобщиха от пресцентъра на агенцията, предава БГНЕС.

Крайният срок за подаването им е 30 април, а от ведомстовото изчислиха, че всеки офис на НАП трябва да приема и обработва по 3 декларации за облагане на доходите в минута, според приетите до момента и очакваните документи в агенцията.

НАП съветват гражданите да не чакат последния възможен ден, за да не се редят по опашки.

Гражданите могат да подадат декларациите си за облагане на доходите чрез интернет с електронен подпис, като по този начин те ползват отстъпка от 5% от декларирания данък за довнасяне.

Документите могат да бъдат подадени и на място в офисите на НАП в страната, както и по пощата с обратна разписка и в някои пощенски станции срещу входящ номер.

Клиентите на НАП могат да изтеглят образец на декларацията за облагане на доходите от интернет страницата на агенцията - www.nap.bg.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.

От агенцията по приходите напомнят, че до края на април 2013 г. физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат и още една, нова декларация, освен годишната декларация за доходите им от 2012 г.

Такива са например наемодателите на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се лица.

Те трябва да декларират дължимия данък за първото тримесечие на 2013 г. в новата декларация по чл.55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001).

Декларацията се подава три пъти годишно - в сроковете за внасяне на дължимите данъци, като първата от тях трябва да бъде изпратена до НАП до края на април 2013 г.

#НАП #данъчни декларации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници