Повдигнаха обвинения срещу четирима от МВР за подслушванията

Повдигнаха обвинения срещу четирима от МВР за подслушванията
A A+ A++ A

Софийска градска прокуратура повдигна и предяви обвинения на Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори на СДОТО-МВР не са изпълнили задълженията си по служба. Обвинен е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров.

Първите трима са обвинени по чл. 387, ал. 2, вр. ал. 1 НК - злоупотреба с власт или със служебно положение, и ако от това произлязат вредни последици, виновният се наказва с лишаване от свобода до три години. Ако от деянието са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, съобщиха от прокуратурата.

Директорът на СДОТО-МВР Сергей Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 НК, който гласи, че длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287 а, т. 2 НК, който гласи, че който с цел да заблуди орган на съдебната власт унищожи запис или част от него, събира или подрежда данните от записа и по този начин създава невярна представа за съответното обстоятелство, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 500 до 1000 лева.

БГНЕС припомня, че председателят на БСП Сергей Станишев подаде сигнал в прокуратурата в края на март по повод анонимен доклад, разкриващ множество нарушения. Той даде основание за започване на разследване в рамките на МВР. 12 прокурори извършиха проверка на МВР на място и се оказа, че над 75% от сигнала на лидера на опозицията до главния прокурор Сотир Цацаров отговаря на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е изтрита в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализираната дирекция „Оперативни и технически операции“ (СДОТО).

Впоследствие бяха образувани четири досъдебни производства – срещу бившите началници на службата Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в СДОТО Радко Димитров. Те се разследват за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание. Прокуратурата изследва и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на СРС.

Скандалът получи международен резонанс. Лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад заяви, че незаконното подслушване на опозиционни български политици подкопава демокрацията в страната. Междувременно председателският съвет на Европейския парламент (ЕП) взе решение темата за масовите незаконни подслушвания в България да бъде разпределена за разглеждане на комисията по Граждански права, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ).

В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ подслушванията се сочат като един от най-сериозните проблеми в страната ни.

#подслушване #МВР #обвинения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници