Шефът на НЗОК: За 6 дни сме раздали 7000 кода за пациентско досие

Шефът на НЗОК: За 6 дни сме раздали 7000 кода за пациентско досие
Към момента лекарите имат достатъчно направления, каза пред БНТ Пламен Цеков. Снимка: "Всеки ден".
A A+ A++ A

„Евентуално през юни може да възникне проблем с издаването на направления, но ние имаме буфери, така че най-вероятно няма да има проблем, заяви директорът на НЗОК Пламен Цеков пред БНТ.

Той допълни, че засега нещата са разпределени нормално относно направленията. Лекарите имат достатъчно направления към настоящия момент. За здравното досие директорът на НЗОК каза, че личен код трябва да се вземе от пациента. Персоналното досие съществува от няколко години.

„От няколко години в досието може да се влиза с електронен подпис, което правеше досието неработещо. НЗОК направи така, че чрез 10-цифрен код може да се влиза в пациентското досие. За 6 работни дни има раздадени 7000 кода.

От една страна, искаме да се вписва всичко в досието, което се заплаща от НЗОК като услуга за пациент, и разчитаме, че пациентите, информирайки се за това, ако се констатира, че има услуги, които са вписани, а не са ползвани, да ни сигнализират“, призова Пламен Цеков.

За това, че на хората с увреждания им се ограничава достъпът до страницата със здравните досиета, директорът на НЗОК посочи, че с пълномощно може да се дава код на съответното лице. „От една страна обаче, е Законът за защита от дискриминация, от друга, Законът за защита на личните данни.

Ако по единия закон дадем кода с пълномощно, е добре, но изпадаме в колизия със Закона за личните данни и затова сме отправили допитване до Комисията за защита на личните данни и очакваме отговор. Тази седмица и този казус ще бъде изчистен, така че хората с увреждания ще имат достъп до електронното си досие“, подчерта Цеков.

#Пламен Цеков #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници