„Биволъ“: „Дюнигейт“ не е единствената издънка на РИОСВ – Бургас

„Биволъ“: „Дюнигейт“ не е единствената издънка на РИОСВ – Бургас
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ направиха арт акция пред Министерския съвет през януари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Скандалното разрешение за строеж върху защитени дюни в Натура 2000 не било единичен акт на РИОСВ – Бургас.

Сайтът „Биволъ“ разкри крупна злоупотреба с държавна земя и власт, наречена „Дюнигейт“, която показа как служители на МОСВ съгласуват мащабно бетониране върху пясъчни дюни в защитена зона, драстично повишавайки показателите за населеност и брой на сгради.

Вместо шефът на РОИСВ да понесе отговорност за действията си, той беше „чадъросан“ както от бившата министърка на ГЕРБ Нона Караджова, така и от сегашния й служебен наследник Юлиян Попов. Като активист на ГЕРБ и партиен общински съветник в Бургас Георгиев дори беше назначен в ръководството на междуведомствената комисия, която да разследва евентуалните закононарушения в скандала.

С други думи, той трябваше да разследва самия себе си и съвсем естествено не си откри никакви нарушения. Дали поради некомпетентност, или поради корупционни съображения, ръководителите му в МОСВ също не съзряха очевадното потъпкване на законодателството. „Биволъ“ се добра до документи, които неопровержимо доказват, че шефът на екоинспекцията Бойчо Георгиев е прилагал практика за драстично повишаване на населеността на бъдещи строежи по морето в рецидив.

В края на 2006 г. РИОСВ – Бургас, издава решение за инвестиционно намерение на едно от последните останали незастроени прекрасни кътчета до Св. Влас. Теренът е около 9 дка и се намира между Влас и в.с. Елените на самия плаж в местността „Ага чешме“.

Решението, което е издадено на името на собственика Христо Биволаров, е за построяване на 3 сгради с общо максимум 40 обитатели. Тъй като теренът попада в потенциална Защитена зона за опазване на дивите птици „Емине-Иракли“, тогавашният директор на РИОСВ доц. Симеон Симеонов е издал строги предписания за условията, с които е длъжен да се съобрази бъдещият инвеститор в строителството и експлоатацията. Част от тях са пространства и възможности за придвижване и обмен на популации и генетичен материал, достатъчни територии и зони за убежища, хранене, почивка, размножаване на дивите организми.

Дават се точни предписания за бъдещото водоснабдяване и канализация, съобразени за най-много 40 обитатели. Екоразрешението указва задължително да бъдат заложени параметри за електроснабдяване и пречистване на отпадни води, ненадвишаващи заложения максимум от 40 души.

В подписания на 18 декември 2006 г. документ РИОСВ – Бургас, изрично е подчертала, че при „Промяна на същността, мястото и капацитета на инвестиционното предложение, на възложителя или на някои от обстоятелствата, при които е било издадено настоящето становище.... трябва да има ново становище или решение на компетентния орган“.

Новите собственици на терена в местността „Ага чешме“ изведнъж решават да започнат все пак реализация на отдавна изтеклото по давност инвестиционно намерение на Христо Биволаров.

Испанците внасят документите за издаване на строително разрешение, като към тях е прикрепено съгласувателното решение на РИОСВ – Бургас, от 2006 г. Експертният съвет за устройство на територията (ЕСУТ) към Община Несебър обаче връща проекта и отказва да издаде разрешение поради неактуалността на екологичното становище. Тогава се повтаря 1:1 сценарият от ситуацията със СЛЕ груп в „Дюнигейт“. Потенциалните инвеститори отиват при шефа на РИОСВ – Бургас, Бойчо Георгиев и той без много да се церемони, им издава съгласувателно становище.

В него обаче липсват специалните изисквания и указания от предписанието преди 6 г., т.е. изобщо не се издава ново актуализирано решение, що се отнася до последвалите законодателни и обстоятелствени изменения в течение на времето.

Единствената фундаментална разлика е десетократното увеличение на броя на обитателите на въпросния комплекс, които нарастват от максимум 40 през 2006 г. на 400, според разрешението на Георгиев.

#"Дюнигейт" #Бургас #Нона Караджова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници