Над 35 български фирми се включиха в Българо-румънския бизнес форум

Над 35 български фирми се включиха в Българо-румънския бизнес форум
Българските компании са проявили интерес да се срещнат с румънски партньори от секторите компютърни системи и технологии, комуникации, охранителни системи, медицинско оборудване, производство на вагони и влакове, транспорт, застраховане, производство на с
A A+ A++ A

Над 35 български фирми се включиха в Българо-румънския бизнес форум, заяви Главният секретар на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Васил Тодоров, който официално откри събитието.

Той коментира, че Българската търговско-промишлена палата, както и партньорите от Търговско-промишлена палата в Букурещ, имат за цел да насърчават бизнеса, като една от формите за реализиране на тази цел е организирането на подобни форуми в сътрудничество със сродни палати от чужбина, както и в партньорство с държавни и общински институции.

БТПП бе домакин на Българо–румънски бизнес форум, който се организира съвместно с Посолството на Република България в Букурещ, ТПП Букурещ, Столична община, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и най – голямата консултанска мрежа в подкрепа на МСП "Enterprise Europe Network".

Българските компании са проявили интерес да се срещнат с румънски партньори от секторите компютърни системи и технологии, комуникации, охранителни системи, медицинско оборудване, производство на вагони и влакове, транспорт, застраховане, производство на сол, фармация, електрически инсталации и оборудване и други.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова сподели, че за всеки кмет е важно да поддържа и развива икономическите отношения между фирмите от неговата община и чуждестранните партньори. Тя посочи, че в София се поддържа едно трайно ниво на заетост - безработицата е около 3,6%.

В рамките на последните няколко години Столична община е успяла да инвестира средства от европейските фондове в инфраструктура, като се подготвят инвестиции в медицинско оборудване и видео наблюдение. Кметът на София обяви, че се предвижда намаление на таксите за тротоарното право с 15 %.

Форумът продължи с изказването на кмета на град Букурещ Сорин Опреску, който благодари на българските инвеститори в Румъния, които подкрепят икономиката на страната. Опреску уточни, че за 23 години България - в частност София – се е развила изключително много и отбеляза факта, че нашата страна е успяла да усвои средства от европейските фондове и да ги ползва за инвестиции в инфраструктура.

Сорин Димитриу, заместник – председател на Румънската търговско – промишлена палата и председател на ТПП Букурещ приветства гостите и представи секторите, застъпени в бизнес делегацията. Димитриу представи проектите на ТПП Букурещ, нейните офиси и бюра извън страната, като изрази желание да осъществи бъдещо партньорство с регионалните палати в България.

Антон Пакурецу, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в София, поздрави участниците в бизнес форума и оцени като добро развитието на политическите и икономическите отношения между България и Румъния. Своето приветствие отправи и Бронислав Денев - СТИВ Букурещ.

Във форума участва и Борислав Стефанов изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, а Юлиан Балчев, експерт – информационни материали и масови прояви към Агенцията представи инвестиционния климат в страната, като изтъкна факта, че Румъния заема 26 място сред инвеститорите в България. Юлиан Балчев запозна участниците с предимствата на България и изрази своята надежда, че търговско – икономическите отношенията между нашата страна и Румъния ще се подобрят в близко бъдеще.

Дору Драгомир, председател на Смесената Българо – румънска търговска камара представи новосформираната организация. Той запозна участниците с услугите, които камарата предлага, както и с предимствата на двете съседни страни.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров и Сорин Димитриу, председател на ТПП Букурещ, обсъдиха въпросите за възможно сътрудничество по европейски проекти с участието на двете палати в рамките на отделна среща след форума.

#България #Румъния #Българо-румънския бизнес форум #Българската търговско-промишлена палата #БТПП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай