Здравният министър: Няма силово да вдигаме цените на лекарствата

Здравният министър: Няма силово да вдигаме цените на лекарствата
Здравният министър присъства на кръгла маса във ВМА в четвъртък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Нямаме амбицията силово да регулираме цените на лекарствата. Имахме срещи с търговци, дистрибутори, пациенти и лекари - това трябва да е колективно решение“, заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров в кръгла маса във ВМА в четвъртък, съобщи БГНЕС.

На срещата ръководители в здравеопазването, лекари и пациенти, представители на БЛС, БЧК и други дискутират по изготвения меморандум приоритети в бранша в интерес на пациентите за 2013 г. и следващите пет години.

„Когато говорим за пациентите, трябва да знаем, че в края на краищата всички сме пациенти и сега, и в перспектива всички трябва да получаваме адекватна медицинска помощ“, заяви министърът и добави, че докато е на поста няма да има решения взети „на тъмно“ – за скъпоструващи медикаменти, за лечение в чужбина и други.

„Целта ни днес бе да се обсъдят около 20 теми и да се приеме меморандум, в работен вариант, който ще бъде допълнен и връчен на министъра на здравеопазването и на МС“, каза адвокат Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, организатор на днешния форум.

„Цифрата на неосигурените лица наистина е огромна, дори напоследък стана мода да не се плащат тези осигуровки, ще е нужен парламент и законодателството трябва да реши този въпрос“, добави проф. Петров.

#Николай Петров #Пламен Таушанов #лекарства #БЧК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници