15 години затвор за похитителя в Инвестбанк в Сливен

15 години затвор за похитителя в Инвестбанк в Сливен
Присъдата е произнесена след пълни самопризнания на Стефан Петров Стефанов. Снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

Сливенският окръжен съд постанови 15 години затвор за Стефан Петров Стефанов, който извърши въоръжен грабеж и похити шест служителки на Инвестбанк в Сливен на 23 март 2011 година, предаде „Стандарт“.

Присъдата бе постановена след пълни самопризнания на подсъдимия Стефанов, който се разкая за деянието си. Стефанов се призна за виновен по всяко от деветте обвинения на прокуратурата, най-тежките от които бяха въоръжен грабеж в особено големи размери, придружен с опит за убийство и вземане на заложници.

„Няма ден, в който да не мисля, че направих нещо много лошо, съжалявам, наясно съм, че не може да се върне времето назад“, заяви в последната си дума пред съда Стефан Стефанов. Присъдата бе произнесена от разширен състав на окръжния съд в Сливен с председател и докладчик Мартин Данчев, който е зам.-шеф на съда.

Това е втората присъда на първа инстанция за Стефанов. През есента на 2011 година окръжният съд му даде 14 години и 6 месеца, които бяха увеличени на 16 години и 4 месеца затвор от Апелативния съд. Впоследствие делото бе върнато в прокуратурата, която на 22 февруари тази година отново го внесе в съда. Похитителят получи присъдата си по съкратената процедура без съдебно следствие и разпит на свидетели. Това стана заради пълните самопризнания.

Оказа се, че Стефанов на два пъти е обсъждал преди делото своята позиция пред съдебния състав със служебния защитник. Окръжният съд в Сливен уважи граждански иск в размер на 160 хиляди лева, които Стефан Стефанов трябва да заплати на вече бившия охранител на Инвестбанк Станчо Станчев.

„40% от предишното ми здраве имам в момента. Какво очаквате да поискам, освен максимална присъда. Този човек трябва да остане доживот в затвора“, заяви минути преди началото на процеса Станчо Станчев. „Ако намалят присъдата, това ще означава, че в България няма правосъдие и утре всеки ще тръгне да обира банки“, допълни Станчев. Той почти избухна, след като седяща до него на пейката жена каза, че очаква присъдата на Стефан да бъде намалена, защото деянието е несъзнателно извършено.

„Как може така да говориш“, възмути се Станчо Станчев. „Аз съм Мария Стефанова, леля на Стефан, който няма никой друг на този свят. Сигурна съм, че тази идея да обере банката не е негова, друг му я е дал“, каза Мария Стефанова. Тя на няколко пъти ходила да вижда своя племенник в затвора.

„Последно нямах връзка с него, защото той няма пари за телефон. Знам, че много страдаше от самотата. Хората какви убийства извършват, а им дават по-леки присъди. Сега има служебен адвокат, защото нямаме пари за друг“, каза Мария, която работела в кухнята на заведение.

На делото дойдоха и шестте служителки на Инвестбанк, които бяха похитени от Стефан и заплашени с убийство. Те обаче не пожелаха да участват като страна в процеса и да поискат обезщетение за деянието на похитителя. Част от присъдата на Стефан е и за счупените компютри и простреляния автомобил на кореспондента на в. „Стандарт“ в Сливен.

#обир #Инвестбанк #Сливен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници