Българите в Сърбия включени в доклад за напредъка на Белград към ЕС

Българите в Сърбия включени в доклад за напредъка на Белград към ЕС
Евгени Кирилов
A A+ A++ A

Доклад за напредъка на Сърбия през 2012 г. по пътя й към евроинтеграция на словенския евродепутат Йелко Кацин бе обсъден вчера вечерта на заседанието на Европарламента в Страсбург. Българският евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Евгени Кирилов, отбеляза, че за разлика от предишни години, проблемите, свързани с българското малцинство в Западните покрайнини, са изрично споменати в окончателната версия на документа, която ще се гласува в четвъртък.
В изказването си по време на дебатите, той подчерта, че проблемите са на местно ниво, но за съжаление те остават неразрешени. Евродепутатът изрази надежда, че сръбските власти, ще положат необходимите усилия в тази насока.

Коментирайки отношенията на Сърбия с Косово, българският евродепутат напомни, че Сърбия е предприела стъпки и е показала гъвкавост, която води до подобряване на двустранните отношения. Според него сръбските власти трябва да направят последни усилия за постигане на споразумение, но не трябва да бъдат притискани в ъгъла, като в същото време има необходимост и от повече гъвкавост от страна на Косово.
Евгени Кирилов заяви, че получаването на дата за започване на преговори със Сърбия, е важно както за стабилността на страната, така и за Западните Балкани.

#ЕС #Сърбия #българско малцинство #права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници