Георги Ганев: Основният проблем в българската икономика е заетостта

Георги Ганев: Основният проблем в българската икономика е заетостта
A A+ A++ A

Основното нещо, което България трябва да решава в краткосрочен и в дългосрочен план, са промени в заетостта. Това каза програмният директор в Центъра за либерални стратегии Георги Ганев на представянето на концепцията „Рискове за националната сигурност на България в следващите 10-15 години“ в Министерския съвет, предаде агенция „Фокус“.

„Имаме средногодишно население около 7,3 милиона, заетите са 2,9 милиона души. 2,9 милиона души трябва да хранят 7,3 милиона. Краткосрочната задача е отваряне на нови работни места. България живее в странен парадокс, в който производителността се увеличава, но заетостта намалява“, посочи Ганев. По думите му вторият дългосрочен момент е безработните да имат по-висока квалификация.

„Те трябва да придобиват определени умения, за да участват в пазара на труда. Проблемът в българската икономика е заетостта. Социалната политика, здравеопазването, националната сигурност са по-добре със заетост“, заяви Георги Ганев. „Една от причините е изключителната неравномерност на благосъстоянието в страната, има драстични разминавания и неравенства на ниво общини. Има натрупване на процеси в енергетиката, която се развива по инерция, и имаме толкова много мощности, че те застрашават националната сигурност в тази област“, каза Ганев. Според него липсата на перспектива за хората в някои райони ги изкарват на протести, затова недоволствата не са били най-силни в София.

Доц. Васил Гарнизов, заместник-председател на Асоциацията за антропология на Балканите, каза, че са разгледани миграционни и емиграционни процеси, въпроси на екологията и енергетиката, които генерират повече рискове за конституционния ред, отколкото сигурност. „Смесването на неприятни демографски ефекти, икономически и регионални дисбаланси определят цели територии в страната, които могат да се смятат като територии с висока степен на започване на социален разпад. Нашата концепция казва, че се идентифицира натрупване на рискове у нас, и в такива случаи институциите ни са призвани да вземат стратегически решения“, посочи доц. Гарнизов.

#икономика #проблеми #заетост #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници