Размерът на чинията има значение за диетата

Размерът на чинията има значение за диетата
A A+ A++ A

Най-добрият начин да преборите затлъстяването е да смените голямата чиния с малка, показва ново проучване.

Учените открили, че децата с наднормено тегло се насочват към по-големи чинии. За да предотвратите увеличаването на килограмите, е достатъчно да замените чинията на детето си с по-малка. Това се отнася и за възрастните, предаде БГНЕС.

През последните няколко десетилетия домакините са започнали да слагат значително по-големи дажби храна по време на обяд или вечеря.

За проучването си специалистите избрали 42 деца в първи клас. Те можели сами да слагат храната си в чинии по техен избор в продължение на осем дни. След това те трябвало да слагат храната си в чинии с по-малък диаметър. Учените установили, че тогава малките изяждали с поне 90 калории по-малко.

Добрата новина е, че промяната на хранителните навици е много по-лесна при децата, отколкото при възрастните. Децата а по-склонни да ядат, когато наистина са гладки, докато родителите им преяждат по-често под влияние на фактори като емоции и липсата на време. Ако следваме принципа на ядене на малчуганите, ще сме много по-слаби и здрави, казват лекарите. Например спрете да приемате храненето като празник, а го възприемайте само като източник на енергия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници