Британският посланик: Оптимист съм за развитието на България

Британският посланик: Оптимист съм за развитието на България
Британският посланик у нас Джонатан Алън е оптимист за развитието на България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Оптимист съм за развитието на България и смятам, че страната върви в правилната посока“.

Това заяви посланикът на Кралство Великобритания у нас Джонатан Алън на публична лекция „Да бъда песимист или оптимист за България“, организирана от Атлантическия клуб.

„Когато растежът на икономиката на еврозоната се възобнови, отправната точка на България, почти никакъв дефицит и дълг, ще бъде завиден трамплин“, заяви посланикът, цитиран от БГНЕС.

Той отправи и няколко препоръки към страната ни, като на първо място посочи, че България трябва да престане да се възприема като малка държава. „Страната е на 16-о място по население в ЕС и има същия брой европейски гласоподаватели като Австрия и Швеция. Тя трябва да е част от всеки важен съюз в Брюксел. Мисля, че от тази нагласа България губи. Изразът „ние сме малка държава“ позволява да се задълбочи схващането, че за страната нещата се случват отвън, че в преговорите тя не трябва да очаква да получи това, каквото иска. Това не позволява да се създаде чувство за отговорност и да се работи така, че България да получи каквото иска. България е средна по размер и ще стане среден играч в Брюксел“, заяви посланик Алън.

„България се води като най-бедната държава в ЕС, макар че не такива бяха очакванията. Но по-добре е да си най-бедната държава членка в клуба на богатите, отколкото обратното. Тенденцията обаче е възходяща. През 2000 г. БВП на глава от населението в България беше 28% от средното за ЕС, а през 2011 г. той беше 46%“, допълни още британският посланик у нас.

Като негатив обаче той отбеляза, че корупционният риск у нас остава висок и че от съдебната ни система има още какво да се желае.

#Джонатан Алън #България #Брюксел #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници