Съдът отложи делото за радикален ислям за 29 май

Съдът отложи делото за радикален ислям за 29 май
13-те имами са подсъдими за проповядване на антидемократична идеология и за участие в нерегистрираната у нас организация "Ал Уакф ал Ислями". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Окръжният съд в Пазарджик отложи делото за радикален ислям за 29 май, предаде Радио „Фокус”-Пазарджик.

В сряда съдът изслуша арабистката експертиза, направена от Александър Шунин.

Според тези изводи, по-голямата част от лекциите и материалите, които той е превел, са с административно учебен характер, но има и религиозни текстове, свързани с уахабизма.

"Това направление на исляма е болезнено агресивно към нововъведенията и останалите течения и религии. Основна част от материалите са вътрешни документи на българския клон на организацията „Ал Уакф ал Ислями” и се отнасят за периода 2008 – 2009 година. Налице са доказателства за набиране на членове, за изплащане на възнаграждения, за работа сред ромите, като проповедите са правени в джамиите. Българският филиал на организацията се е занимавал с планомерно и добре финансирано разпространение на уахабитското направление в исляма", се казва в експертизата.

Не беше приета втората експертиза, направена от Александър Шунин, която съдържа преводи на арабски текстове, поискани от двама от обвиняемите - Байрам Ушев и Хайри Шерифов. Причината е, че към преводите няма приложени арабските текстове.

Съдът възложи допълнителна задача на вещото лице да направи нов превод на поисканите от обвиняемите текстове, като подреди арабския и българския текст.

Съдът уважи молбата на адвокат Елвира Панкова за справка от Софийски градски съд и от Централния регистър към Министерството на правосъдието за регистрацията на юридическо лице с нестопанска цел под името "Ал Уакф ал Ислями".

По делото все още не е разпитан и главният мюфтия Мустафа Хаджи.

13-те имами са подсъдими за проповядване на антидемократична идеология и за участие в нерегистрираната у нас организация "Ал Уакф ал Ислями". Срещу трима от тях има и обвинение в насаждане на омраза на религиозна основа.

#радикален ислям #Пазарджик #съд #имами #Софийски градски съд #Мустафа Хаджи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници