Има резерви да не бъде увеличен токът от 1 юли, според икономическия министър

Има резерви да не бъде увеличен токът от 1 юли, според икономическия министър
Министър Василев сподели, че е противник на различните ставки, защото отварят възможност да се краде ток. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Има резерви, така че цената на тока да не бъде увеличавана от 1 юли“, заяви служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по Нова телевизия, предава БГНЕС.

„Основното, което очакваме проверката на ЕК да даде, е реалистичен поглед на това какво се случва в енергетиката“, каза Василев и уточни, че това включва и картелни споразумения.

„Най-важно е да видим по енергетиката къде са изкривените взаимоотношения. Ако те не се оправят, всеки иска увеличаване на цената на тока. Ако се оправят, ще се открият резерви в системата, за да не се стигне до това“, обясни министър Василев.

Енергийният министър сподели, че е започнала вътрешна проверка на част от цифрите, които са предоставяни.

„Имаме фотоволтаични централи, които са работили 32 часа в денонощието, открили са начин да минават през времето“, коментира Василев и добави, че до момента „само от системата на едно ЕРП имаме над 50 такива“, като проверките продължават.

„ВЕИ не използват енергия при производството на ток. Само че инсталационната стойност на панелите е изключително висока. Получава се себестойност на енергията, която е значително по-висока от тази на конвенционалните централи. И в Европа вече се усетиха, че стимулите за ВЕИ бяха прекалено високи“, каза министърът и сподели, че Европа като цяло започва да се отказва.

Асен Василев уточни, че екип от юристи преразглежда договорите, като част от либерализационната политика.

Той сподели, че е противник на различните ставки, защото отварят възможност да се краде ток.

„Вече имаме една програма за енергийни помощи, които се дават на най-нуждаещите се семейства“, заяви Василев и сподели, че тя „може би трябва да бъде разширена“.

Според служебния министър предложението на председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова „реално с 6 лв. би понижило цената, което означава, че от първи юли, освен увеличенията, които искат от ЕРП-тата, трябва да платим и тях“.

Василев смята, че това е излишна мярка, която само ще изкриви пазара и „пак ще влезем в огромен, безмислен хаос в системата“.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници