Все повече роми с висше образование

Все повече роми с висше образование
Сдружението „Свят без граници“ помага на млади роми да продължат образованието си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изпълнителният директор на сдружение „Свят без граници“ Ганчо Илиев съобщи, че броят на ромите, които завършват висше образование, се увеличава, предава Дарик.

Сдружението помага на млади роми да продължат образованието си, като повече от 5 г. екипи на организацията извършват медицински патронажи в Старозагорска област, с цел превенция и контрол на ХИВ/СПИН и туберколоза.

8 април е обявен и за Международен ден на ромите. Днес се отдава почит на повече от 500 хил. загинали роми по време на Втората световна война.

„Много хора пренебрегват този факт и определят деня като празник, а не като честване и ден, в който да се направи равносметка къде е ромската общност и доколко интеграцията е ефективна, има ли я и доколко е приложима за ромската общност“, каза Ганчо Илиев.

„Пледираме и настояваме основно по оперативните програми да бъдат ясно изразени такива квалифицирани мерки към млади хора, не само към ромската общност, на всички млади хора да им се даде възможност да се развият като експерти, а не да търсят реализация в чужбина“, заяви още изпълнителният директор на „Свят без граници“.

Според него, млади хора напускат страната, а след време държавата ще има нужда от този потенциал, но „няма откъде той да дойде“.

#роми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници