Прокуратурата разпита журналист заради „Българския Уотъргейт"

Прокуратурата разпита журналист заради „Българския Уотъргейт"
Според водещия проверката Драгомир Янчев документите все още са класифицирани и представляват държавна тайна. Снимка: Медиапул
A A+ A++ A

Срещу автора на статията "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?" в Медиапул Борис Митов започна проверка за изнасяне на държавна тайна, съобщи „Дарик".

В публикацията се говори за нарушения, извършени от заместник-градския прокурор Роман Василев, които са установени от Софийския градски съд по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, бившия главен секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров.

Авторът на публикацията е бил привикан в Софийската градска прокуратура да даде обяснение по повод публикуването на факсимилета на документи по делото.

Става дума за искане и разрешение за прилагане на СРС срещу Попов, разписани през март 2010 г. от настоящия главен прокурор и тогавашен председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

Причината за интереса на държавното обвинение бе самоличността на източника на автора, който е предоставил копия от въпросните документи.

Според водещия проверката Драгомир Янчев документите все още са класифицирани и представляват държавна тайна.

"Приложението е смущаващо, не съдържанието", заяви градският прокурор на София Николай Кокинов, цитиран от „Дневник".

По думите му определението, с което доказателствата по делото срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров са били разсекретени, не касае способите за събиране на доказателствата, а само самите доказателства и това е притеснително.

Янчев искал да разбере кои са източниците на журналиста, но Митов отговорил, че издаването на журналистически източници противоречи на етиката на професията.

Журналистът уточнил пред Янчев, че информацията, изнесена от него, е публично известна, документите вече са били разсекретени от съда.

Накрая, след като журналистът отново отказал да съобщи източника си, прокурор Янчев го предупредил, че срещу него ще бъде образувано дело по чл. 357 от НК за разгласяване на информация, съставляваща държавна тайна.

Заради привикването на журналиста от Българския хелзински комитет заявиха, че „окачествяват прекия и сериозен натиск над журналиста Борис Митов като драстично посегателство върху свободата на словото, в това число - правото на обществото на информация".

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) изрази тревогата си заради опита за натиск върху неин член заради негова публикация.

„Намираме за крайно обезпокоително, че Митов е извикан в Софийската градска прокуратура да дава обяснения и e заплашен с наказателно преследване заради разгласяване на общоизвестна информация, която и друг път е била публикувана без никакви последствия", се казва в позицията на АЕЖ.

#прокуратура #Борис Митов #Роман Василев #Николай Цонев #Тенчо Попов #Петър Сантиров #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници