Миньори готови да блокират магистрали

Миньори готови да блокират магистрали
За момента миньорите просто искат работа, но заплашиха, че протести ще има, ако се стигне до спиране на мините. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Миньорски синдикати заплашиха да започнат стачки и да блокират магистрали, ако не бъде взето решение въгледобивът да заработи отново и служителите не се върнат на работа след излизането в принудитлена отпуска, съобщава бТВ.

„Няма да допуснем да стане като ВМЗ-Сопот", категорично заяви представител на синдиката и посочи, че смяната на собственика на „Мини Марица-изток" не е решение.

„Чакаме решенията на обществения съвет, ще видим цената спрямо количествата и после може да се наложи хората да ходят на море с влак вместо по магистралата", добави още той.

За момента миньорите просто искат работа, но заплашиха, че протести ще има, ако се стигне до спиране на мините.

Липсата на работа е причинена от слабото потребление на ток и води до загуби както за компанията и работещите в нея, така и за община Раднево.

Градът разчита на парите, които „Мини Марица-изток" дава като концесионна такса на икономическото министерство за новата си канализация, които после се връщат отново към общината.

Част от последната концесионна вноска е изплатена, въпреки забавянето, увери зам.- изпълнителният директор на компанията Иван Караиванов.

„Това са общо проекти за 53 млн.лв., канализацията на два квартала, пречиствателната станция са само 39 млн. лв. Ако не получим концесионната вноска ще паднат тези проекти", уточни кметът на община Раднево, д-р Юлиан Илчев.

Междувременно напрежението между работниците расте, тъй като всеки от тях има кредит, грижи се за студент и принудителните отпуски се допълнително натоварват финансите им.

„Всички тук имат кредити, които трябва да обслужват. В моето домакинство аз погасявам всичко", заяви Стоян, който сам изплаща кредит от 25 хил. евро.

#Мини Марица-изток #миньори #стачки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници