Проф. Николай Овчаров: Перперикон не търпи отлагане

Проф. Николай Овчаров: Перперикон не търпи отлагане
Според проф. Овчаров Перперикон не търпи отлагане. Снимка: vsekiden.com
A A+ A++ A

„Правителства идват и си отиват, но ние, българите, в крайна сметка, рано или късно, трябва да разберем, че има непреходни неща, за които не може улиците или разни дребни политици да диктуват нещата“, съобщи проф. Николай Овчаров от Националния археологически институт с музей пред „Фокус“.

„Ако ние през тази година получим тази сума, която е разписана в бюджета, ще имаме тогава възможността да довършим изцяло свещения дворец на Перперикон и акропола и да го предадем на държавата за стопанисване. Дано новото служебно правителство да изпълни тези ангажименти, защото в противен случай изпускаме сезона“, добави проф. Овчаров.

Според него Перперикон не търпи отлагане и допълни, че очаква да вложи в археологическия обект още 4 млн. лева от еврофондове.

„Не искам да взема Панагюрското съкровище като някои хора. Искам да дам нещо на тази държава. Искам да дам този прекрасен обект, може би уникален в световен мащаб, който ще бъде напълно завършен през 2013 година като археологическо проучване, ако получим финансирането“, коментира българският Индиана Джоунс.

#Николай Овчаров #Перперикон #съкровище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »