Българската православна църква номинирана за Нобелова награда за мир

Българската православна църква номинирана за Нобелова награда за мир
През тази година страната ни отбелязва 70 години от спасяването на своите евреи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската православна църква e номинирана за Нобелова награда за мир за 2013 г. за спасяването на българските евреи по време на Холокоста.

Тази година страната ни отбелязва 70 години от спасяването на своите евреи.

Избиването на 50 000 невинни по време на най-жестокото преследване срещу евреите бе спряно от българското общество през 1943 г. благодарение на акцията на 43 депутати от 25-ото Народно събрание, начело със зам.-председателя на българския парламент Димитър Пешев, и 21 интелектуалци, както и на последвалото крайно решение от цар Борис Трети.

Инициаторът и духовният двигател за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта обаче е именно Българската православна църква.

Нейните архиереи - екзарх Стефан, Пловдивският митрополит Кирил, както и целият Св. синод на църквата играят водеща роля за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, както и срещу приемането и прилагането на закони, чрез които се предвиждала дискриминация на евреите, съобщава „Фокус“.

Българската православна църква се оказва единствената верска институция, намираща се териториално под контрола на Хитлер, която открито заявява своята позиция.

Тази нейна откритост, заедно с активни обсъждания на заседания на Св. синод, проповеди и конкретни преписки и действия, стимулират българската общественост.

Въпреки междувременното сваляне на Димитър Пешев от поста му в Народното събрание се формира силен обществен натиск срещу депортацията на евреите.

70 години по-късно Българската православна църква е единствената религиозна институция, номинирана за Нобелова награда за мир.

Номинацията е направена от Лъчезар Тошев, на който е дадено правото да номинира кандидати за Нобелова награда за мир.

Лъчезар Тошев е почетен асоцииран член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

До 2012 г. с Нобелова награда за мир са удостоени 100 лица и 21 организации.

#Българска православна църква #Нобелова награда за мир #български евреи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници