Протестиращи спряха два влака за час

Протестиращи спряха два влака за час
В неделя се състояха протести в няколко български града, като в тях участваха много по-малко граждани. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поредните неделни протести се състояха днес в няколко големи града в България, въпреки че участие взеха много по-малко граждани.

В много градове протестиращите се разцепиха на групи още в началото.

Паралелно с уличните демонстрации, в различни градове върви сформирането и на граждански движения, някои от които твърдят, че ще представляват интересите на протестиращите на предстоящите на 12 май предсрочни парламентарни избори.

В София, на Орлов мост се събраха около 50 човека, а пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и турзима - около 100.

Протестиращите граждани настояваха за незабавно пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", национализация на енергоразпределителните дружества, както и "не" на приватизацията на БДЖ и ВМЗ „Сопот".

Във Варна и Шумен на жп гарите бяха блокирани влакове.

В морския град на протеста излязоха няколко десетки души, които блокираха булеварди и имаше напрежение с полицията.

Протестиращите обесиха чучело пред сграда на банка, а на жп гарата спряха потеглянето на влака за София, предава „Фокус".

В Пловдив близо 200 протестиращи блокираха булевард „Шести септември".

Шествието тръгна от площад „Централен", премина по главната улица до сградата на ЕВН и оттам се насочи по булевард „Шести септември", след това премина през Тунела и се насочи по бул. „Цар Борис Трети Обединител".

Във Велико Търново протестиращите заявиха, че няма да правят партия и да участват в партийни листи на изборите.

„Днес се събираме да поговорим какво правим от тук нататък, да информираме хората за искането за Обществен съвет", каза Господин Гюров, един от организаторите на протестите.

„Най-вероятно няма да правим повече митинги в близките седмици, надяваме се не се стига до тях и се надяваме кметът Панов да отпусне зала, в която веднъж седмично да се събираме за обсъждане на проблемите и да започнем по-конструктивна работа", допълни той.

В Благоевград няколко десетки души се събраха на протест, без нарушения на обществения ред, като протестиращите се обявиха за мирни действия предвид християнския празник, Сирни заговезни.

Един от организаторите на протестите е града, Людмила Манова, посочи, че протестите ще продължат до постигане на крайните цели и искания, заявени от гражданите.

Те се заканиха следващата неделя главен път Е - 79 отново да бъде блокиран.

В Сливен протестиращите дадоха една седмица срок на новото правителство, за да изпълни исканията на хората.

Протестиращите са категорични, че протестите в града ще продължат с нови искания, като намаляване на цената на водата е само първата стъпка към по-нататъшни действия.

В Кюстендил около 100 души се събраха на площада на поредния протест срещу монополите и лошото управление на страната, като сред участниците бе и кметът Петър Паунов.

По време на протеста председателят на РЗС в Кюстендил Младен Ризов се опита да провокира напрежение, като излезе пред хората и поиска оставката на кмета Паунов.

#протести #София #Варна #протестиращи #неделя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници