„Лекари без граници“: Самозапалванията в България не са нищо ново

„Лекари без граници“: Самозапалванията в България не са нищо ново
Самозапалилият се Пламен Горанов от Варна издъхна на 3 март. Снимка: „Фейсбук“
A A+ A++ A

След като в рамките на месец четвърти човек се самозапали в България, американското списание Foreign Policy обърна внимание, че това явление не е чак толкова рядко срещано в България и е познато в близкото минало.

Изданието се позовава на доклад на международната организация „Лекари без граници“, според който самозапалванията в България не са от днес и не са необичайна практика, съобщава „Дневник“.

В блога на Foreign Policy се казва, че в  България антикризисните мерки са причинили сериозни икономически трудности и крайни действия като самозапалване на някои протестиращи. Това е поставило под натиск лидерите и е довело до оставката на кмета на Варна след оставката на правителството.

„Като акт на политическа съпротива самоубийственият протест се свързва по света най-вече с действията на монаси в Тибет и на жени в Индия. Но макар сегашната вълна от самозапалвания в България да е шокираща, тя не е съвсем изненадваща. Страната има дълга история на политически мотивирани самоубийства - на практика те са повече, отколкото в много европейски държави“, пише "Foreign Policy.

Изданието цитира изследване на организацията „Лекари без граници“ от 2003 г., обхващащо над 20 години период. В него се посочва, че в миналото средно в България са регистрирани по 7,4 самозапалвания годишно.

В Европа общият брой на тези случаи е бил по-голям единствено в Холандия.

#България #"Лекари без граници" #самозапалване #Foreign Policy

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници