МВР изгони скандален руски архимандрит

МВР изгони скандален руски архимандрит
Архимандрит Филип Василцев. Снимка: „Труд“
A A+ A++ A

Скандалният представител на Руската църква в София архимандрит Филип Василцев е напуснал страната на 11 март след дипломатически скандал, съобщава в.„Труд“.

Разрешителното за престой на Филип било изтекло преди месеци. Заради това е нямало как да бъде легализирано оставането му в България.

Посланикът на Русия Юрий Исаков се опитал да убеди бившия премиер Бойко Борисов да „оправи нещата“. Но и Борисов, и външният министър Николай Младенов били бесни от нарушението на протокола. И Дирекция „Миграции“ към МВР дала предписание на Филип да напусне България до 14 март.

Архимандритът стана известен с това, че прогони българите миряни от „Св. Николай Мирликийски“ и създаде казашка станица (паравоенна организация) в църквата.

В Русия понастоящем има голям разцвет на казашки организации – това са военизирани граждански обединения, които претендират за връзка с казаците от досъветска Русия и Украйна. Съществуват различни казашки организации, част от които си оспорват взаимно легитимността, а други са тясно свързани с руското правителство, съобщава „Двери на православието“.

Учредяването на казашка организация към храма в София през 2012 г. постави нащрек енориашите към църквата, тъй като е известно, че казаците са военизирана организация (както показва и името на конкретното обединение).

Не е ясно защо се налага в столицата на България да се създава структура, която ще работи за благото на „Велика Русия“. Досега казаците в руската църква в София служеха за охрана и респектиране на богомолците, сега, след като те са се заклели във вярност да служат на Отечеството (не се казва кое), честното казачество и да отстояват интересите на Велика Русия, не е чудно, че българите, посещаващи руския храм, се чувстват некомфортно.

#Руската църква #София #Филип #Бойко Борисов #Русия #Юрий Исаков #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"