„Софийска вода“ вложила 8 млн. лв. в коли, вместо в тръби

„Софийска вода“ вложила 8 млн. лв. в коли, вместо в тръби
Само за 2012 г. „Софийска вода“ е обявила поръчка за 82 автомобила с прогнозна стойност 1.3 млн. лв. без ДДС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През последните 5 години  „Софийска вода“ е вложила 8 млн. лв. в покупката на леки коли, камиони за отточване на шахти и др., заяви Николай Стойнев (ГЕРБ), шеф на работната група в Столичната община, която следи изпълнението на концесията с дружеството, и Агенцията за обществени поръчки.

„Колите се смятат за инвестиция и влизат в цената на водата, затова сега трябва да разберем дали те са целесъобразни“, обясни Стойнев, съобщава в. „Сега“.

Преди 2007 г. в агенцията няма информация за поръчки на дружеството. Точната бройка на колите не е ясна, защото не във всяка обществена поръчка дружеството посочва тази информация.

Само за 2012 г. „Софийска вода“ е обявила поръчка за 82 автомобила с прогнозна стойност 1.3 млн. лв. без ДДС. 62 коли са баничарки, а останалите 20 са тежкотоварни.

От дружеството обясниха пред вестник „Сега“, че ще коментират изнесените данни, когато разполагат с официален документ за констатациите на общината.

Дружеството е извършило и други нарушения.

Общината ще иска от ДКЕВР да наложи санкции заради неизпълненото намаляване на загубите на вода.

„Според приетия план от 2009 г. загубите трябваше да достигнат около 42%, за 2011 г. те са близо 59%, а през базовата година 2007 - около 61%“, обясни Николай Стойнев.

Това означава,  че за 2013 г.  има отчетен само 2% спад на загубите при планувани 20%. Работната група, която ще заседава до края на май, вече е изпратила и информация за нарушения в обществени поръчки на дружеството до финансовата инспекция.

#"Софийска вода" #София #Столична община #Николай Стойнев #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници