Отново ни отложиха за Шенген, Румъния може да се откаже от членството

Отново ни отложиха за Шенген, Румъния може да се откаже от членството
Българският министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов и еврокомисарят Сесилия Малмстрьом в Брюксел, 7 март 2013. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На заседание в Брюксел министрите на вътрешните работи и правосъдието от страните от ЕС се договориха в четвъртък вечерта да отложат до края на 2013 г. решението дали България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското споразумение.

Едва десет  държави гласуваха „за“ приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, пише румънската телевизия „Реалитатя“, цитирана от Дарик.

По време на среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи в Брюксел съмненията относно организираната престъпност и проблемите в съдебната система за пореден път се оказаха пречка за приемането на двете държави в Шенген.

Румънският министър на външните работи Титус Корлъцян обяви в петък, че Букурещ може да се откаже от присъединяване към Шенгенското споразумение, предаде информационното издание „Курс“, цитирано от „Фокус“.

Корлъцян допълни още: „Както досега сме живели без Шенген, така ще продължим и занапред. Ако сами ни поканят, то това ще бъде много добре“.

Междувременно вътрешният министър Раду Сторе пък е обнадежден, че въпросът за разширяването на Шенген отново ще бъде разгледан от ЕС до края на годината.

Евентуална промяна в статута на София и Букурещ може да се състои най-рано през декември.

#Румъния #Шенген #ЕС #Букурещ #Титус Корлъцян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници