Европарламентът отбеляза 70 г. от спасяването на българските евреи

Европарламентът отбеляза 70 г. от спасяването на българските евреи
Президентът Плевнелиев и израелският държавен глава Шимон Перес участваха в сряда в официална церемония в Европейския парламент в Брюксел. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев и израелският държавен глава Шимон Перес участваха в сряда в официалната церемония в Европейския парламент в Брюксел, с която бе отбелязана 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В присъствието на двамата държавни глави, на външния министър Николай Младенов, на комисар Кристалина Георгиева и на членове на Европейския парламент беше открита документалната изложба „Труден избор с голямо значение: Съдбата на българските евреи“.

„Днес отдаваме почит на милионите жертви на Холокоста и си припомняме тези, които загинаха в онези тъмни времена от нашата история“, заяви в словото си президентът Росен Плевнелиев.

„Трябва да помним онези изключителни примери за кураж и хуманизъм в историята ни, които не само не трябва да бъдат забравяни, но трябва да бъдат и препотвърждавани“, каза още в изказването си държавният глава.

Той открои спасяването на българските евреи като постижение най-вече на българското гражданско общество, което е застанало зад каузата за защита на своите близки, приятели и съседи.

„Горд съм да бъда президент на нация, която имаше куража и устоя срещу тъмните сили на унижението, и на нация с такова уникално историческо постижение“, заяви още президентът Плевнелиев.

Зад включените в изложбата фотографии стоят реални човешки съдби и това трябва да се помни, каза още държавният глава, който връчи на Шимон Перес специално изработен по случай годишнината почетен медал. Росен Плевнелиев добави, че за съжаление, тогава страната ни не е била в позиция да спре депортацията на евреите от Северна Гърция и части от Югославия, които не са притежавали български паспорти и не са били български граждани.

#Брюксел #Европейския парламент #Холокоста #Кристалина Георгиева #български евреи #Шимон Перес #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници