Лекарите отново на стачка

Лекарите отново на стачка
Лекарите искат по-добро финансиране. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лекарите се стягат за нов бунт срещу здравната каса.

Причина за това е липсата на пари за най-тежко болните пациенти, които са в реанимациите на клиниките. НЗОК намали парите за един пациент от 500 на 357 лева.
Медиците искат касата да възстанови финансирането отново на 500 лева, а анестезиолозите настояват да се премахнат редица допълнителни изисквания за самото лечение, цитирано от „Стандарт“.

Лекарите са дали срок до 12 март на касата да промени правилата. Ако това не стане, те ще протестират по разрешените им от закона начини.

След недоволството на медиците и протеста им през миналата седмица срещу лимитите в направленията и бюджетите на клиниките от касата снощи заявиха, че са приели промени. Според тях джипитата и специалистите ще могат да надвишават без разрешение месечния си лимит с 10%.

Неусвоените направления от предходното тримесечие пък ще могат да усвояват през текущото. Освен това болниците няма да имат ограничение в лечението по диагнози, а само годишен прогнозен бюджет. Него обаче те няма да могат да надвишават с повече от 5%.

#НЗОК #лекари #медици #стачка #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници